събота, 9 август 2014 г.

Отново пропусната възможност за финансови средства в село Средногорово.


Преди една година помолих кметство Средногорово да участва в конкурса " Живи човешки съкровища - България ". Програмата „Живи човешки съкровища – България” е насочена към подкрепата на традиционните знания и умения, усвоени не в училище, а директно във всекидневието от по-възрастните (например дъщерята от майка си, внукът от дядо си, чиракът от майстора си и т.н.). Хората, които практикуват тези умения с голяма вещина и са готови да предават майсторството си на по-младите, са живите човешки съкровища на България.
За целта, а и за по - голямо удобство в БЛОГ "Средногорово" бях публикувал и нужните формуляри за участие, както и критериите за участие. Също така публикувах следният текст, част от предложението на организаторите :
" .....С предимство са населени места под 300 жители с цел........"
Това обаче не заинтересува Кметство Средногорово, поради неизвестна за мен причина. Ето обаче какво загуби от това че не участва в  Програма "Живите човешки съкровища - България"
КАКВО ЗАГУБИ село Средногорово от това че НЕ УЧАСТВА ?
-"... На всички населени места , който са участвали в конкурса, без значение класирането им се предоставят:
- Еднократна финансова помощ от 2500 лева, изплатена еднократно
- Безплатно ушиване на народни носии от съответният регион.
- Участие в конкурси за народни занаяти в пределите на България за сметна на организаторите
- Подкрепа ( финансова и материална ) при ремонтиране на читалища и други сгради на изкуството......."
В конкурса са участвали 5 населени места, който са получили нужното финансиране.
Предполагам, че не участието на село Средногорово в този проект е продиктувано от следният текст:
"...Много от кандидатурите заслужават подкрепата на българската държава, но за съжаление нейните финансови ресурси са ограничени. Именно затова Министерството на културата осъществява подбор на най-добрите номинации съвместно с представители на регионалните исторически музеи и най-вече с помощта на учените от Института за фолклор ...."
Малката подробност, която я пише в тема "Контакти" е тази, че тези средства идват от Министерството на културата, а наградният фонд е от частни дарители, сред който са три големи български фирми.......
Когато казвам, че БЪДЕЩЕТО ИЗИСКВА НОВ ВИД КМЕТОВЕ И НАМЕСТНИЦИ имам в предвид точно това - трябва да се работи по-НОВ НАЧИН, С НОВО МИСЛЕНЕ И ЕВРОПЕЙСКИ ПРОЕКТИ, а не както преди 10 години.

Няма коментари:

Публикуване на коментар