неделя, 31 август 2014 г.

Гъбите в село Средногорово. Местности за бране на диви гъби. Видове гъби виреещи в землището на село Средногорово.


Ето че наближава и гъбарският сезон. Едно от най разпространените места за събиране на диви гъби в полите на Средна Гора е именно землището на село Средногорово.
Самонадеяността на берачите не веднъж е взимала жертви сред жителите на селото. САМО ХОРА ЗАПОЗНАТИ С ДИВОРАСТЯЩИТЕ ГЪБИ могат да Ви насочат правилно .
Брането на диворастящи гъби е едно чудесно и приятно занимание. Красотата на северните склонове на Средна Гора ще Ви плени. Многобройните популации на диви животни ще направят това приключение запомнящо се, а местните добри хора ще Ви насочат за местностите, в който има най - много от определен вид гъби.
Ако решите да отседнете в Къщите за гости в село Средногорово, информация за свободни места може да намерите на посочените сайтове в БЛОГ "Средногорово"
На северните склонове на същинска Средна Гора виреят голямо разнообразие от ядливи гъби. Аз обаче ще Ви запозная само с пет вида ядливи гъби, най - често срещани в землището на село Средногорово:
Обикновена челядинка:
Обикновената челядинка (Marasmius oreades) (също наричана челадинка, джунджулка, гвоздейка, гливичка и кокошинка) е вид базидиева гъба често срещана в трева по пасища, поляни, ниви и градини. Позната е с имената "Гвоздейка" и "синджирка". Невероятно вкусна гъба, но трудна за бране.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Обикновена_челядинка

Печурка:
Печурка (Agaricus) е род базидиеви гъби с гуглести плодни тела и спорообразуващ слой под формата на пластинки. Характерни за тях са розовите пластинки (с възрастта - все по-кафяви) и шоколадено-кафевият споров прашец. Младите гугли са кълбовидни, а пластинките са скрити поради наличието на було. По-късно булото се разцепва, оставяйки пръстенче около стъблото. Най-добре познатият член от този род е култивираната печурка (A. bisporus), която се отглежда по цял свят и се продава прясна в младо състояние

http://bg.wikipedia.org/wiki/Печурка_(род)

Сърнела:
Сърнелата (Macrolepiota procera), наричана още чадъреста гъба, конска гъба, вретенка, самодивска гъба, кукумарка (в района на планината Странджа) и змийска гъба[1], е вид базидиева гъба от род Macrolepiota. Сърнелата е широко разпространена в България и се среща доста често. Най-изявеното ѝ качество е, че е много добра и вкусна ядлива гъба. Добре позната е яйцевидната млада и огромната разтворена гугла на тази сърнела. Диаметърът на разтворената гугла и височината на гъбата лесно достигат 40 см.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Сърнела

Пачи крак:
Пачи крак (Cantharellus cibarius) е вид базидиева гъба. Обозначава се още с имената жълтурка, лаберка и дивисилка.Гъбата расте през пролетта, лятото и есента в широколистни и иглолистни гори, като плододава и в сравнително по-сухо време. Среща се в горска шума, горски поляни и в мъх, но винаги наблизо растат живи дървета, с които гъбата съжителства чрез микоризна симбиоза. Има слаб аромат на кайсии, който се долавя при по-големи количества. Характерно за пачия крак е обемът на неговото плододаване да варира драстично всяка година.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Пачи_крак

Манатарка:
Манатарка (Boletus) е род базидиеви гъби от семейство Манатаркови (Boletaceae) чийто членове се наричат манатарки. Някои видове от същото семейство но от друг род също се наричат манатарки. Сред тях са различните видове масловки, брезовки и др. В горите на България са доста разпространени различните видове, и особено високоценената обикновена манатарка. Гъбите от този род плододават сравнително едри, понякога огромни тела. Спорообразуващият слой на всеки вид е под формата на гъсти тръбички и се намира в долната част на гуглата, която често е под формата на кръгла кифла. Пънчетата им обикновено са дебели особено в основата и са украсени с мрежести ивици или цветни точици.

http://bg.wikipedia.org/wiki/Манатарка_(род)

Местности, в който се търсят и намират диворастящи гъби:

"Церовец"-Местност в западната част на село Средногорово. В тази местност имаше стари овчарници, но в цялата местност се намира и от петте вида гъби.

"Биковец"-Местност в източната част на селото. Огромни поляни и смесени гори ще ви изненадат с разнообразието си на гъби, билки и диви животни.

"Бели Бряг"-Местност в южната част на селото. Смесени гори и дерета, в който не е стъпвал човешки крак с години. Местност пълна с легенди, красиви полянки покрай река "Гюрля" и достъп до най-западната част на полигона "Змеево".

Разбира се, че не само в тези местности се намират диворастящи гъби, така че Райчо Раев Ви желае приятна разходка в землището на село Средногорово.
ПП: БРАНЕТО НА ДИВИ ГЪБИ Е ПРИЯТНО ЗАНИМАНИЕ, НО И ОПАСНО ЗА ВСИЧКИ, КОЙТО НЕ ПОЗНАВАТ ВИДОВЕТЕ ГЪБИ.

Няма коментари:

Публикуване на коментар