неделя, 24 август 2014 г.

Горянско движение в землището на село Средногорово.


Защо пиша за Горянското движение в село Средногорово?
Според някой източници посочени в сайтовете под тази статия се вижда, че данните, който са дадени за разстрела на 16те парашутиста Горяни на са точни. Имам данни, че Държавна Сигурност не посочва  точно къде са разстреляни тези Горяни. В сайт по - долу се чете за една операция на ДС, при която са избити 16 Горяни в землището на село Александрово. Според "Уикипедия" обаче тези Горяни са избите в Средна Гора  до старата воденица в поречието на река "Гюрля", където са имали достъп до храна и вода. Както се вижда и от БЛОГА " Сибир", в операцията на ДС е участвал и Оперативен Работник от село Средногорово. Ето и самата история, до която успях да се добера, но която е обвита в тайните на времето и никой не знае дали е било точно така.
Ето и самата история:
През 1951 година за Югославия и Франция са пратени на обучение група Горяни на възраст между 18-20 години. Във Франция са обучавани за подривна дейност и скок с парашут. Целта на тези Горяни е да създадат Хаос в НР България.
Групата парашутисти според "Уикипедия" се приземява в Средна Гора, около селата Средногорово и Морозово и поема по - пътеките към устието на река "Гюрля". Там получават инструктаж, че група Горяни от Сливенският отряд искат да използват тяхното обучение и да напуснат пределите на НР България с тяхна помощ. Разказът с посочени имена и други подробности за самата операция на ДС е в БЛОГ "Сибир" , който съм поместил за справка под тази статия. Председателят на съюз "Горяни" я е разказал точно, и само около тези сведения се крепи легендата за смъртта на парашутистите  Горяни. Истината  е, че около старата воденица  наистина има дърво с  безброй дупки по - него, а достоверността на тази история може да се провери в съюз "Горяни" в София. За всички, който се интересуват от тази история препоръчвам БЛОГ "Сибир" и "Уикипедия", и двете са в края на тази статия.
Приятно четене.

http://www.sibir.bg/blog/mladenovich/?blogPage=blogPreviewArticle&artID=581315

http://bg.wikipedia.org/wiki/Горянско_движение

Няма коментари:

Публикуване на коментар