неделя, 13 април 2014 г.

Страшна демографска прогноза за село Средногорово.....

В четвъртък ( 10.04. 2014 г) излезе поредният доклад на  Българската Стопанска Камара, посветен на селските райони в България. В нея се цитира проф. д.ист.н. Трендафил Митев от УНСС , който дава статистика за засегнатите от "демографският взрив" села в България. Там на 73 место се вижда и село Средногорово.
Класирането на селото в "челната" десетка за демографски сриващи се села е силно обезпокоително.
До 126 място са села с под 200 жители, а в този доклад се казва и следното:
"..... Силно влошена е ѝ възрастовата структура на населението, само 15% от жителите са на възраст до 18 години ( при нас в село Средногорово този процент е 0) и ако този процент е близо до средния за страната, то 26 ( за село Средногорово е 82% ) на сто от населението на областта е на възраст над 65 години, отчита статистиката........"
Позволих си намеса в цитата, за да видите, че  тези данни чертая мрачна перспектива за селото.
Ето и част от доклада на проф. д.ист.н. Трендафил Митев от УНСС:
"..... Сгрешена политика, поставяне на неправилните хора, не търсене на методи за възстановяване на селата са само малка част от лошата макроикономическа обстановка в селата с под 200 жители......"
И още:
".... Само спешни мерки могат за избавят селата на първите 120 места от изчезване. Картата на България е голяма, но до 2025 година ще се заличат села като Граничак, Боянова и др......."
Тъжно, много тъжно, че и ние с Вас скъпи жители на село Средногорово се числим към ОБРЕЧЕНИТЕ, а СПЕШНИ МЕРКИ НЯМА.....
И още:
"....... Напускането на отдалечените села от работоспособното население ги прави "села призраци" и ги обрича на изчезване в близките 10 години........."
И още:
"....... Политиката на селата с прогресивно намаляващо население е да се привличат млади хора, както за инвестиция така и за метод и начин на живот......"
Не ми беше трудно да копирам тези цитати, но ми стана болно от това.
До края на месец април ще излезе и проучването на  Центъра за Демографска Политика, а следейки от близо развитието на живота в село Средногорово мисля ,че там прогнозите ще са отчайващи.

Цялото проучване, както и целият доклад може да видите от прикрепените връзки към тази публикация.

http://bgdemography.eu/index.php/publikatzii/121-demokratichen-prehod-ili-tzivilizatzionen-kolaps
http://www.bia-bg.com/news/cat/2/pg/1/
http://www.strategy.bg/StrategicDocuments/View.aspx?lang=bg-BG&Id=444

Няма коментари:

Публикуване на коментар