неделя, 22 февруари 2015 г.

Има ли каменна пирамида до село Средногорово?



Тази седмица получих интересно писмо от един известен БЛОГА ар, който ми посочи едно изследване на професор Китов, в което се говори за "Каменна пирамида до село Средногорово". Ето и откъс от неговото писмо:
"...Г-н Раев, от дълго време следя Вашият БЛОГ за село Средногорово и виждам, че знаете всичко за жителите и местностите  в това село. Позовавайки се на изследванията на  проф. Китов искам да Ви помоля да ми разясните :
-Има ли каменна пирамида до село Средногорово, и ако има къде е тя ?...."
Отговор на Райчо Раев:
Г-н Николов:
От години живея в село Средногорово и познавам всички митове и легенди за селото.
Относно каменната пирамида ......
Селото е обвито в мистични предания и легенди. Аз познавах лично голяма част от иманярите в селото, който вече са покойници за съжаление. Знам за около 10 манастира, около 4 стари воденици,за над 50 НЕ разкопани могили, стар Тракийски град, клиновидно писмо и мястото, където е било намерено, и много други интересни неща за миналото на селото и местностите около него.
ЗА КАМЕННА ПИРАМИДА ОБАЧЕ НЕ СЪМ ЧУВАЛ...
Има една могила, която носи моето име -"Рачова могила", тази могила е в местността "Три могили" и преди "Турският Гроб" се тръгва по поречието на рекичката. Тази могола обаче е покрита с растителност и е копана от иманяри, Тази могила е най - вероятно Пирамидата, за която говори проф. Китов. Върху нея има подредени камъни, така че бръснарско ножче не може да се вкара между тях. Ориентирана е север-юг.
Относно тази КАМЕННА ПИРАМИДА аз също намирам източник, който гласи:

" .... В близост до село Средногорово авторът се натъква на неизследвана скална пирамида. Той забелязва, че огромната скала не само има пирамидална форма, но е и ориентирана според движението на Слънцето. Небесното светило огрява определена част от нея по време на лятното слънцестоене, друга част по време на зимното слънцестоене, а трета при пролетното и есенното равноденствие. Така древните хора се ориентирали за смяната на сезоните. В пирамидата е издълбано и око, около което има едва забележими линии. Когато Слънцето го огрее, това изображение заблестява. Линиите пък са ориентирани така, че също да показват движението на Слънцето.
Според Велев функцията на скалата като древна пирамида щеше да остане спорна, ако в близост не беше открил и още една подобна пирамида. Недалече се намира и хълм, където по мнението на автора може би се намира едно от най-величествените древни погребения, сравнимо с подобни от времето на Древен Египет. В района на Средногорово се пази легенда, че там в древността е имало храм...."
Ето и линкът, където можете да намерите тази статия:

http://inews-foryou.blogspot.com/2011/09/blog-post_6012.html

Относно покойният проф. Китов.
Говорили сме много с него за село Средногорово. Разказал ми е НЕВЕРОЯТНИ НЕЩА И ИСТОРИИ за селото
Той водеше и полицията, когато хванаха група иманяри с 23 ЗЛАТНИ ИНКРУСТИРАНИ ПЛОЧКИ  по поречието на река "Гюрля".

Снимка е взета от :
https://georgige.wordpress.com/2013/01/17/vratata_na_boginqt%D0%B0/

Няма коментари:

Публикуване на коментар