петък, 11 юли 2014 г.

Фелдшер лекува две села на колело

Атанас Търпов бе удостоен за един от достойните българи
Борислав РАДОСЛАВОВ
64-годишен фелдшер навърта по 30 км всеки ден с колелото си, за да обикаля две села и лекува болни хора.

"Всеки ден точно в 7 ч. съм в село Бузовград. Там съм 2-3 часа, след което с колелото поемам към близкото село Средногорово. И там преглеждам по домовете хората за 2-3 часа и се връщам обратно в Бузовград. Като приключи работният ден, отново се качвам на велосипеда и се прибирам в Казанлък", разказа пред "България Днес" отдаденият на хуманната професия Атанас Търпов.

Фелдшерът се е пенсионирал наскоро, но въпреки това продължава всеотдайно да практикува. Смята го за призвание. Хората и в двете села го боготворят и го смятат за безценен. Всички знаят, че могат винаги да разчитат на него.

"Когато човек обича работата си, го прави с цялото си сърце. Важното е да си удовлетворен и да помагаш. Пожелавам на всички лекари да работят с желание и любов към хората", сподели обичаният фелдшер.

На 13 септември Атанас ще навърши 65 години. Живее самичък в скромния си апартамент в Казанлък. Съпругата му починала преди две години. Синът му е в Пловдив, а дъщеря му е омъжена в Септември. Виждат се често и това са най-хубавите мигове за Търпов.

"Когато се родиха децата ми и тримата ми внуци, бях най-щастлив. Най-важно е да видиш, че оставяш нещо след себе си. Липсва ми съпругата ми, всичко друго е наред. Трябва да сме позитивни и отдадени в работата. Най-лесно е да си хванеш шапката и да отидеш в една уредена държава да си живееш живота. Трудно е да останеш тук и да се бориш с трудностите тук", отбеляза таченият в цялата област мъж.

С горчивина той разказва, че медицината в началото на 70-те, когато е направил първи стъпки в нея, и сега е коренно различна.

"За съжаление има огромна разлика най-вече в морала на лекарите тогава и сега. Нещата в последно време се изродиха", въздъхва фелдшерът, приготвяйки се да поеме към поредния пациент в село Средногорово.

За самоотвержената и хуманна работа Атанас Търпов бе удостоен в началото на май за един от достойните българи на 2013 г. в инициативата на "24 часа". Заедно с него признание получиха дядо Добри и майката на загиналия в Кербала Антон Петров.
ПП:Статичта е от :http://www.bgdnes.bg/Article.asp?Id=4144707

Няма коментари:

Публикуване на коментар