вторник, 17 юни 2014 г.

Една легенда за водата, която лекува в земите около село Средногорово

Когато за първи път чух тази история тя ми се стори много не вероятна. С течение на годините, аз все не намирах вярата, за да се запитам има ли истина или е поредната легенда, сътворена от хората. Преди около 2 години случайността ме сблъска с мой приятел, който от 5 години работи в София в частна фирма свързана с геологията. След като му разказах за тази история, той се усмихна многозначително и ме накара да го заведа там, за да вземи съответните проби. Два часа се разхождахме в югоизточната част на селото, качвахме се къде ли не, и слизахме в дерета, в който не е стъпвал човешки крак. Моят приятел събра и номерира голямо количество проби, и на следващият ден замина за София. Минаха около две седмици, и когато мислех, че няма да ми се обади, телефона ми звънна.
- Ей Бат' Райчо - ще черпиш. Пробите излязоха и резултатите са.........
Нека обаче първо Ви разкажа легендата. Тази легенда за последен път я чух от Бай Драган ( лека му пръст ) и ще я разкажа така, както той ми я е предал:
Преди много години село Средногорово е било на съвсем друго място, а коритото на реката се е ширело в  гори и поляни, а сегашното корито се е образувало много след създаването на тази легенда. На мястото на днешно село Средногорово е имало овчарки колиби. Малко по - на запад ( в местността Церовец ) е имало и воденица, която е мелила жито на няколкото близки села.
Тогава във време на Османско робство ( или Османско присъствие ) имало богат Османски владетел ( най вероятно става дума за Селим първи Гази ), чиято майка ( Хафизе Айше Хафса Валиде ) е боледувала от неизлечима болест. Владетелят знаел за лековитите извори в близост до турското село Окчилар ( дн. Александрово - а става дума вероятно за минералните извори на Павел Баня ) и турското село Мелемездере ( дн. Турия ), и изпраща майка си там с много голяма свита. Навлизат в южна Средна Гора в  ужасно лошо време. Дъжд и вятър посреща майката на султана в тези размирни години. Конете едвам си поправят път през река "Гюрля", и когато времето се смрачило спират в Турският пост, който се намира в местността "Бели бряг". Постройката на поста е била доста голяма . Освен огромна конюшня е имал и две големи помещения за охраняващите прохода Турски войници. Там именно се настанява и майката на султана, с надежда лошото време да отмине. То обаче не било благосклонно към тях и в продължения на няколко дена се изсипвал дъжд, а пътищата били кални и непроходими за каруци и хора. Така майката на султана е била заложник на лошото време около няколко седмици. Войската, която я е охранявала обаче имала нужда от храна и вода за този неочакван престой там. Гората е била пълна с дивеч, но водата за пиене била доста малко. Река "Гюрля" течала мътна и влачела дървета и скали по - пътя си. Така се стигнало до заповедта всеки, който ходи на лов да търси и извори за вода. На вторият ден от пребиваването си , майката на султана започнала да пие вода от близкият извор - донесена им от турските войници. Бурята ставала все по - лоша на вън, а майката на султана започнала да се чувства все по - добре. На следващият ден войниците се връщат с богат лов и носят вода от друг извор, по - отдалечен  от поста. Прежадняла майката на султана отпива глътки вода. Следващите дни са съдбоносни за нея. Тя вдига температура, започва треска и когато всички мислят, че си "отива"........... постовият от вън я вижда как излиза и започва да се смее под дъжда. Заповедта е веднага да се донесе още от тази вода, и в проливният дъжд тръгват Турски войници за този извор. След края на дъждът нищо и никой не е можел да убеди майката на султана да си тръгне от този военен пост. Около месец е пиела вода  от този далечен извор, и от по близкият. Изпраща конник да съобщи на султана, че е по добре и че иска всеки месец да идват войници, за да вземат вода от изворите. Майката на султана умира на преклонна възраст от старост в Истанбул, но докато е жива всеки месец към Средна Гора са идвали конници от Истанбул, за да пълнят и носят вода. Този Турски пост става и основна база за войските на Сюлейман Паша, при боевете при Шипка - 1877 г. Там именно е лагерувала  и армията на Сюлейман Паша, преди да започне настъплението.
Както виждате няма невероятни събития и хора. Няма фантастика и религия - просто една легенда, която аз реших да проверя.
Така и доведох моят приятел геолог, за да вземи проби от тези два извора. Кое всъщност прави водата лековита. Дали наистина е така или има мистика във всичко това.
Да се върне към взетите проби. Изненада за мен, а и най - вероятно за Вас да чуете какви резултати дадоха те:
Извор "Изток "- Той се намира на 200 метра източно от селото заобиколен от стръмни, но ниски върхове. Проби са взети от три места на извора, две места на около 20  - 30 метра от него в посока запад, и две проби в дълбочина
Оказа се, че тази вода извира и минава през "Зеулит". Чакайте - не учестявайте пулса. Количеството е твърде малко и е на неговото производно "Натролит". Какво можем да прочетем за "Натролит":
"Натролитът принадлежи към групата на влакнестите зеолити. Натролитът (Natrolite) е вулканичен минерал от едноименната група в клас силикати и представлява хидратиран натриево - алуминиев силикат...."
Ако случайно някой от Вас не знае какво е "Зеулит" - помествам линкове след статията. Досега бяха известни само едни образования от "Зеулит" в село Бели Пласт до Кърджали. "Натролитът" обаче е производно на "Зеулит" и има много по - различно действие върху човешкият организъм.
Извор "Юг" - Тук не бих казал, че има изненада. В годините коритото на река "Гюрля" е заливала многократно този извор. Както знаем самата река е златоносна и е съвсем в реда на нещата при пробите да бъде открит .......... черен силициев деоксид. Това е така нареченият Черен Кремък, който е основа на пясъка.
Така разкрих пред Вас какви са пробите от двата извора и Ви давам много информация за разглеждане. Линковете от долу ще докажат само моето твърдение. За тези, който не вярват, ще публикувам и геоложка  карта на България, където се вижда, че скалите в село Бели Пласт, и част от скалите в село Средногорово са с еднакъв произход.
Дано не съм Ви отечкил с тази история, но исках да я споделя с Вас.......
ПП: Ето и линкове за това, което твърдя:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B5%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D0%B0%D1%82%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%BB%D0%B8%D1%86%D0%B8%D0%B5%D0%B2_%D0%B4%D0%B8%D0%BE%D0%BA%D1%81%D0%B8%D0%B4
https://www.youtube.com/watch?v=Gh9ksDue10I
http://leididi1.blog.bg/hobi/2014/03/14/bylgariia-nai-bogatoto-nahodishte-na-zeolit-klinoptilolit-v-.1247693


Няма коментари:

Публикуване на коментар